Privat hyresgäst

Skadedjur och ohyra

Djur och insekter kan klassas som skadedjur när de finns på en oläglig plats och i ett olämpligt antal. De kan till exempel ockupera ditt hem eller angripa livsmedel och textilier. Här får du som hyresgäst mer information om skadedjur – vad du gör för att undvika och om du drabbas.

Det vanligaste sättet att få in skadedjur i sitt hem är från resor i Sverige eller utomlands – eller om du besöker någon som redan har skadedjur. Några vanliga skadedjur är till exempel vägglöss, pälsängrar och fuktbaggar. Ersättning för skador på möbler och textilier ligger utanför fastighetsägarens ansvar. Det betyder att du gör eventuella skadeanspråk direkt till ditt försäkringsbolag.

Hur du förhindrar skadedjur

Skadedjur trivs inte där det är rent och torrt. För att undvika att de förökar sig är det viktigt att hålla det torrt. Städa noggrant några gånger per år – och kom ihåg att rengöra städmaterialet noggrant både före och efter städning.

  • Plocka ur skåp och lådor i köket – rengör hyllor, lådor och bakom spisen.
  • Rengör bakom köksutrustning som går att dra fram – till exempel spis.
  • Dammsug vid golvlisterna i hela lägenheten med ett smalt munstycke.
  • Rensa ordentligt i springor.

Om du får problem med skadedjur

Det är viktigt att du kontaktar oss omgående om du är drabbadbåde för dig som hyresgäst och för oss som hyresvärd. Detta för att skadedjuren inte ska föröka sig eller spridas till dina grannar.

När du reser

Vanliga skadedjur som kan följa med hem efter en resa i Sverige eller utomlands är till exempel vägglöss och kackerlackor. När du är på ditt resmål är det därför viktigt att du:

  • Tittar under sängen och letar efter svarta prickar. Om du hittar spår – kräv att få byta rum.
  • Placerar resväskor långt från sängar och soffor – gärna högt upp och inte direkt på golvet.
  • Låter kläderna vara kvar i resväskan och ser till att den är stängd.

När du kommer hem

För att säkerhetsställa att skadedjuren inte flyttar in hos dig – kontrollera resväskor innan de följer med in. Ett tips är att packa väskan i ett upplyst rum direkt när du kommer hem, för att upptäcka eventuella skadedjur.

Om du hittar spår

  • Lägg allt som ska saneras i plastpåsar och stäng noggrant.
  • Tvätta alla kläder du haft med dig och lägg dem i torkskåp i 60°C eller torktumla dem i 50 minuter. Du kan också lägga dina saker i frysen i sju dygn.
  • Rengör dina väskor. Dammsug och frys in dammsugarpåsen i sju dygn innan du kastar den i soporna. Detta för att vara säker på att det inte finns några levande skadedjur kvar som kan föröka sig.

Second hand

Innan du köper begagnade textilmöbler eller kläder bör du undersöka dem noga. Du vet aldrig var de har varit, eller om den förre ägaren har haft vägglöss hemma. Ta heller aldrig hem kasserade möbler du hittar som grovsopor. Det finns en stor risk att en sådan möbel är ansatt av vägglöss.