Om fastigheten

Hur många kvadratmeter är egentligen en Mektagon? Ungefär, eller ganska exakt 43 926 kvadratmeter. Mektagon är en matematisk term, men framförallt är det ett mäktigt hus fyllt av kontor, hotell, butik, gym och restauranger. Strategiskt placerat i en mycket expansiv del av Göteborg, där Mölndal snabbt rör sig mot Göteborg och vise versa. Där framtiden skapas finner ni Mektagonen, den perfekta platsen i Göteborgs södra centrum.

Fakta

Fastigheten ligger i området Almedal, i Göteborgs södra centrum. Byggnaden är ursprungligen uppförd 1970 och ritades av Karl G.H. Karlsson. Huset består av en nedre sammanhållande huskropp som innehåller ett garage och källarplan, ett butiksplan med en genomgående stadsgata samt ett parkeringsdäck. Ovanpå den nedre huskroppen finns tre med varandra förbundna parallella huskroppar om fem våningar vardera. Stadsgatan går genom fastigheten från norr till söder. Under 2020 har en större tillbyggnad av cirka 8 000 kvm kontor i norra delen färdigställts. Inom fastigheten finns även en byggrätt för bostäder om cirka 3 200 kvm.

Framtid

Här byggs en blandstad. Både norr och söder om Mektagonen byggs nya bostäder med tillhörande service och restauranger i bottenplanen. Såväl boende som verksamheter har mycket nära till händelsernas centrum i Göteborg. Svenska Mässan, Liseberg, Scandinavium, Ullevi-arenorna och Avenyn finns bara några hållplatser bort. Det kallar vi för urban småstadscharm.

Krokslätt 20:4
Krokslätt 20:4
Mölndalsvägen 83 Mölndalsvägen 85 Falkenbergsgatan 1 Falkenbergsgatan 3 Ebbe Lieberathsgatan 8 Ebbe Lieberathsgatan 10 Ebbe Lieberathsgatan 12 Scoutgatan 7 Scoutgatan 9 Scoutgatan 11
Mölndalsvägen 83 Mölndalsvägen 85 Falkenbergsgatan 1 Visa alla
Yta: 43 926 m2
Miljömärkning: BREEAM In-Use, Very Good
Byggt/ombyggt: 1970/2020
Arkitekt: Karl G.H. Karlsson

Miljöcertifiering

BREEAM In-Use, Very Good. Certifieringen innebär att byggnaden har uppfyllt 55–69 procent av BREEAM:s parametrar för miljöprestanda. Läs mer om fastighetens miljöcertifiering hos Sweden Green Building Council.

Tillbyggnaden är certifierad Miljöbyggnad Silver.

Historia

Mektagonen byggdes en gång i tiden för att husera småindustrier då Östra Nordstaden revs. Därför ser vi idag stora transporthissar, rejäla takhöjder, långa husdjup, förstärkta bjälklag och god tillgänglighet. Allt det vi idag förknippar med Mektagonen.

Fastigheten har inrymt skrivsalar och Schenker (dåvarande Bilspedition) var länge hyresgäster i fastigheten. Fastigheten tomställdes till stora delar runt 2008 då huset genomgick en genomgripande ROT renovering och fick sin nya fasad. Schenker har efter 10-12 år åter flyttat tillbaka sitt Svenska Huvudkontor till fastighetens och då i den tillbyggnad om ca 8 000 kvm som färdigställdes under 2020.

I huset och närområdet

En fullservicefastighet mitt i en växande blandstad. Här finns det mesta inom räckhåll. Här kan du bo på hotell, köra ett gympas, äta gott, jobba, storhandla – och leva.

Service i fastigheten

Fastigheten är en fullservicefastighet. I fastigheten finns kontor, gym (nybyggd Nordic Wellness anläggning), hotell (Clarion Hotell Mektagonen) med en trevlig lounge, bar och cafédel som alla är välkomna att besöka. Hotellets reception fungerar även som fastighetens reception. Hotellet driftar även en konferensanläggning som kan utnyttjas av såväl huset hyresgäster som externa besökare. Här finns i även två restauranger, en asiatisk sushirestaurang samt hotellets egen restaurang. Det finns en stor modern Willys butik med Click and collect skåp om man snabbt vill hämta upp sin online order. I fastigheten finns även en frisör- och nagelsalong.

Service i närområdet

Området har under den senare tiden utvecklats till en blandstad där det finns en bra blandning av kontor, bostäder och service.

Kommunikationer och parkering

Kollektivtrafik

Med 13 avgångar varje timme när du snabbt och enkelt Göteborgs mest centrala delar såsom t.ex. Korsvägen på endast 4 minuter. Några 100 meter bort går även ett flertal bussar. Är du bilburen har du nära E6:ans utfart och även riksväg 40 som lätt tar dig till Landvetter flygplats. Fastigheten ligger utanför vägtullarna söderut.

Parkering

I fastigheten finns gott om parkering, ca 460 st. Parkeringen administreras av Aimo park. Parkeringsplatserna är fördelade mellan långtidsparkering som våra kontorshyresgäster kan förhyra och besöksparkering för allmänheten. Det finns även ett 40-tal laddstolpar för elbilar i fastigheten.

Cykel

Det finns gott om cykelparkering runt fastigheten, ca 300 st. Styr och Ställ finns direkt utanför fastigheten på Falkenbergsgatan.

För hyresgäster

Här hittar ni som redan är, eller funderar på att bli hyresgäster i fastigheten, information om hur det praktiska fungerar i huset. För mer detaljerad information och personlig kontakt, är ni alltid välkomna att kontakta er kontaktperson på Alecta Fastigheter.

Felanmälan och service

Om något har gått snett gör du enkelt din felanmälan till vår driftspartner GK (Gunnar Karlsen Sverige AB).

Vid akuta ärenden kan du även ringa till 031-45 44 04 (journummer: 020-20 20 05).

Kontakter

Kund- och fastighetschef Catarina Schwegman catarina.schwegman@alecta.se 031 44 06 75
Teknisk fastighetsutvecklare Nichlas Mattsson nichlas.mattsson@alecta.se 031 44 06 74

Entré och inpassering

När ni kommer till fastigheten tar den genomgående stadsgatan som är öppen mellan 05.00-23.00 kontorshyresgästerna vidare till fastighetens två trapphus. Trapphusen är öppna dagtid och kräver passerkort/tagg kvällstid.

Allmänna uteplatser

Fastigheten tillhandahåller inga allmänna uteplatser/terrasser. Utanför fastigheten finns allmänna torgytor.

Trygghet och säkerhet

Securitas öppnar, låser och ronderar Stadsgatan som löper genom fastighetens bottenplan.

Avfall och källsortering

I garaget finns två gemensamma och rymliga miljörum, här finns de vanligaste sorteringsmöjligheterna för källsortering. Hyresgäster ansvarar för att kontorsavfallet sorteras på rätt sätt.

Lastkaj och leveranser

I fastighetens garage, med infart från Ebbe Lieberathsgatan, finns en lastkaj.

Posthantering

Fastigheten har ett gemensamt postrum i Stadsgatan, där varje kontors‑hyresgäst har en postbox.

Fastighetsnät och fiber

Fastigheten är utrustad med tjänster via leverantören Bahnhof.

Inomhusklimat

Både fjärrvärme och fjärrkyla finns i fastigheten.

Vart tredje år genomförs en så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att säkerställa att ventilationen uppfyller kraven från Arbetsmiljöverket.

Rökning

Rökning är inte tillåten inomhus i fastigheten.

Utrymning och brandskydd

Varje kontorslokal har egen nödutgång. Hyresgästerna ansvarar själva för sin utrymning och för sitt systematiska brandskyddsarbete (SBA). Varje hyresgäst ska också utse sin egen återsamlingsplats. Läs mer om systematiskt brandskyddsarbete här

 

Snöröjning och istappar

Hyresvärden ombesörjer snöröjning på fastigheten. Snöröjning och halkbekämpning av gatorna och miljöerna omkring fastigheten ansvarar Göteborgs stad för. Om farliga istappar upptäcks på huset, ring omedelbart till kundservice.

Förbättringsformulär