Såklart – ett nytt flexibelt kontorskoncept

Nu lanserar vi på Alecta Fastigheter vårt nya, flexibla kontorskoncept. Konceptet kallar vi för Såklart, då allt står redo att användas dagen för inflytt. Hyresgästen behöver varken ta med möblemang, ägna tid åt att bestämma vilken färg väggarna ska ha eller köpa in nya skrivbord eller bestick – det är redan fixat och klart.
2023-03-09

Återbruk i fokus när IHM behövde fler kvadrat

Att hitta hållbara lösningar inom fastighetsbranschen är lättare sagt än gjort. En renoveringsprocess är ofta mycket omfattande och kräver många delaktiga parter, framför allt en engagerad projektledare. Johan Källholm på IHM Business School är ett exempel på en sådan.

Investeringsmöjligheter i kontorssektorn

I november var det återigen dags för Stora Kontorsdagen, ett årligt evenemang som arrangeras av Fastighetssverige. Alecta Fastigheters vd Lena Boberg fanns på plats för att delta i ett panelsamtal på temat "investeringsmöjligheter i kontorssektorn”. Med sig på scen hade hon Anneli Jansson, vd på Humlegården, samt Erik Gärdén, partner på Nordanö.

Samtal med grön omställning i fokus

Nu har årets upplaga av Business Arena Väst avslutats. Det är ett forum där människor inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn ses och samtalar med varandra, bollar framsteg och utmaningar.

Uppgradera det fysiska mötet

Att vi nu jobbar mer mobilt har många fördelar. Färre resor, effektiviteten ökar och det är för många en frihetskänsla att kunna jobba varifrån man vill. Men med ökad mobilitet blir det fysiska mötet en ännu viktigare resurs. Det måste hända något när vi väl ses!
2022-07-15

Social hållbarhet – så här går du från ord till handling

Allt hänger ihop. Den sociala hållbarheten är otroligt viktig för att vi ska klara av de utmaningar vi står inför, inte minst för att vi ska nå FN:s globala hållbarhetsmål 2030. Människor och verksamheter som mår bra kan bättre bidra till en bättre miljö och ett bättre klimat. En bättre omvärld helt enkelt.

Fyra tips på hur du kommer i gång med ditt utomhuskontor

Nu flyttar vi ut kontoret! Forskning visar att utevistelse ger många positiva effekter som gynnar arbetslivet. Stressnivåerna sjunker. Kreativitet och samarbetsförmåga ökar. Vi blir gladare, friskare och får ny energi.

A till Z i det nya arbetslivet

Från digitala nomader till kontorsvurmare med bordstelefonen i behåll – alla är vi del av ett arbetsliv i snabb förvandling. Här bokstaverar vi oss igenom en ny realitet.

Innovation och stadstveckling i Värtahamnen

Vad finns i gränslandet mellan en by och det urbana livet? Och på vilket sätt kan goda förändringskrafter ta livet i hamnen till en ny nivå? Det här är frågor som vi på Alecta Fastigheter tillsammans med Nordr nu tar oss an i rollen som ankarbyggaktör för området Valparaiso i Värtahamnen.

Jobb, liv och hållbarhet

Arbetslivet är ett område som förändras hela tiden och det vi förhåller oss till idag kommer antagligen se annorlunda ut redan en kort tid efter att denna rapport släppts. Diskussionen kring vad kontoret är och ska vara framgent är högst aktuell.

Hej Göteborg, nu lyfter vi!

Nu börjar en riktigt spännande resa! Från april 2022 tar vi över förvaltningen av våra fastigheter i Göteborg. Det är en region som växer starkt och stora infrastrukturprojekt ritar om stadskartan.

One day office

”Måndag morgon, fortfarande mörkt ute. Tar mig till jobbet tidigt idag för att i lugn och ro förbereda min del av måndagsmötet.” Häng med in i vårt scenario ”One day office” - en berättelse om ett helt nytt sätt att nyttja kontoret.
2022-11-26

Hemmakontor med humor

Bakom de talande bilderna från hemmakontoren finns fotografen Daniel Nilsson. Under hela pandemin har han dokumenterat hur vi på olika sätt har skapat en arbetsplats hemma. Ett arbete som nu blivit fotoboken ”Hemmakontor”.

Framtidens restaurang i Kina

Foodom - världens första robotrestaurang ligger i kinesiska Foshan. Här jobbar 46 robotar och några få människor. Robotarna gör allt ifrån att hälsa gästerna välkomna, ta upp beställningar, tillaga maten och ta betalt. De ”utbildades” av mänskliga kockar som programmerade in information om smaker, mängden ingredienser och tillagningstider för alla rätter som serveras.
2021-11-23

Boktips - Jobba bättre i rätt miljö

Neurodesign är ett tvärvetenskapligt område som kombinerar neurovetenskap och arkitektur. Helt enkelt hur hjärnan reagerar på byggda miljöer och hur vi kan planera och designa för ökat välbefinnande och bättre prestation.
2021-11-23

Hur skapar man platser med stark attraktionskraft

I en exklusiv intervju med Jonas Stenberg, vd och en av grundarna till ESS Group får vi ta dela av deras inspirerande resa. Ess Group har på bara drygt 13 år gått från att förvärva Ystad Saltsjöbad till att idag med 1500 medarbetare driva drygt tio destinationshotell i Sverige, Norge och Danmark, och en omsättning på 1,5 miljarder kronor.

Fem tips till dig som chef nu när kontoren öppnar upp

29 september lättades restriktionerna och rekommendationen om hemarbete försvann. Många pratar om det nya nuläget. Men vad behöver du göra för att hantera det nya nuläget redan från starten av återgången till kontoren? Hur möter du individuella behov och leder ditt team i den här förändringen? Och hur får vi hybridarbete att fungera?
2021-09-29