Rapport från Flexivalen

Under en solvarm vecka i maj var det äntligen dags för invigning av Hovet, Alecta Fastigheters första Flexiwork. För att fira vårt nya coworking-koncept arrangerades en tredagarsfestival, eller Flexival, där besökarna bjöds på både intressanta föreläsningar, yoga, mat och kaffe från lokala aktörer, minigolf på takterrassen samt kostnadsfria arbetsytor att nyttja under perioden.

Lycka på kontoret

Vet du vad som skapar förutsättning för en lycklig arbetsplats? Det försöker vi ta reda på i vår nya Lyckorapport. Utifrån våra respondenters svar har vi definierat sex trender som vi nu undersöker närmare.
2024-04-26

Hon gör revolution mot ensamheten

Lina Zakrisson har satt fingret på något viktig. Hon har identifierat vad vi människor kan göra för att hjälpa varandra ur ofrivillig ensamhet. Något som gör att vi mår bättre, lever längre och får ett mer välmående samhälle. Ur den tanken startade hon Ensamhetsrevolutionen.

Hälsa på i Kvarteret Regina

Bakom vår sista lucka i adventskalendern finns inget mindre än Kvarteret Regina. Vår konceptfastighet som genomgår en förvandling från förlegat kontorskomplex till en modern, framsynt och dynamisk fullservicefastighet!

Fota månen från Hasselblads­huset

Den här veckan vill vi berätta lite mer om Hasselbladshuset. En fastighet med spännande historia, speciellt för den foto- eller rymdintresserade!
2023-12-14

Välkommen till Välmågan

Idag välkomnar vi dig till fastigheten Välmågan. Den miljöcertifierade fastigheten på Kungsholmen, där det sedan en tid tillbaka börjat bubbla av liv och rörelse.
2023-12-08

Kika in i WTC

En gång i veckan, hela vägen fram till jul, öppnar vi dörren till en av våra fastigheter. Många av dem har en alldeles egen historia att berätta, och dem vill ju förstås dela med alla er. Idag, den 1 december 2023, öppnar vi dörren till…
2023-12-01

GRESB bevisar att hållbarhets­arbetet ger resultat

Under oktober stod det klart att Alecta Fastigheter fick ett förbättrat resultat i årets GRESB-mätning, ett tecken på att vårt hållbarhetsarbete ger resultat. Men vad är det som ligger bakom den positiva förändringen? Nickie Excellie, chef hållbarhet och kommunikation, berättar mer.

Bygg­material får nytt liv

Under året har Alecta Fastigheters huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm renoverats, och inom kort är det dags för inflytt. Projektet har gått i hållbarhetens och återbrukets tecken. Vi har exempelvis märkt upp allt överblivet byggmaterial i lokalen för att kunna återbruka det framöver, en insats som gjort att vi sparat in 4 353 kg CO2-utsläpp.
2023-09-13

Fritid och framtidstro på Frihamnsdagarna

I veckan är vi på plats under Frihamnsdagarna i Göteborg. Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats med syfte att låta olika personer komma till tals och höras. Här kommer vi tillsammans med den ideella organisationen Sparks Generation, samt Upplands-Bros kommun, att samtala kring ungas framtid i den växande staden.

Arkitektur för en lyckligare stad

Går det att bygga städer som skapar förutsättningar för lycka och välmående? Det är vi på Alecta Fastigheter övertygade om. Tillsammans med bostadsutvecklarna på Nordr och forskningsinstitutet Rise har vi under våren 2023 genomfört ett antal thinktanks där vi undersökte saken närmare. Till vår hjälp har vi haft en rad personer med spetskompetens inom området, bland annat neuroarkitekten Lukasz Krupinski.

Spaningar från Almedalen

Den sista veckan i juni var det återigen dags för Almedalen, världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Hållbarhet, AI och den skakiga omvärlden debatterades flitigt under veckan. På plats fanns givetvis representanter från Alecta Fastigheter som nu berättar vad de tar med sig från veckan.

Poddtips: Det faciliterade mötet

Florence Cardell, affärsutvecklare på Alecta Fastigheter, är gäst i podden Mötesakuten. Tillsammans med Jörgen “mötesdoktorn” Dyssvold och Madelene Lettman Persson lyfter hon de möjligheter och utmaningar som framtidens kontor står inför.
2023-06-29

Världen förändras och vi måste hänga med – trender inom stadsutveckling

Magnus Källgren är inte bara bebyggelseantikvarie med stort intresse för hur historien påverkat samhällen och dess bebyggelse. Han är även affärsansvarig stadsutvecklare på Alecta Fastigheter. Nedan siar han om hur framtidens städer kommer att se ut och beskriver vad innovationsdriven stadsutveckling innebär.

Det kan kontorsvärlden lära från hotellbranschen

Att skapa en destination handlar om mer än att bygga ett hotell på en flott adress, det vet Daniel Franzen, VD för Ellery Beach House. Utan en engagerad personalstyrka kan vilket vinnande koncept som helst falla. Att personalen känner ägandeskap över vad de gör, och känner att de har möjlighet att växa, är avgörande menar han.
2023-06-09

Konstens betydelse för platsen

Genom en anspråkslös lapp i fikarummet på Konstfack fick Hans Eliasson sitt första sommarjobb som konstnär. Tillsammans med två klasskompisar fick han 1982 i uppdrag att måla en av innergårdarna på Regeringsgatan. Drygt 40 år senare är han tillbaka på platsen och berättar mer om uppdraget och den enorma väggmålningen.
2023-05-30

Så arbetar vi med biologisk mångfald

Vi människor är beroende av fungerande ekosystem – att det finns en mångfald av både arter och biotoper. Bin och humlor är, tillsammans med cirka 3 000 andra pollinerande insektsarter i Sverige, exempel på livsviktiga aktörer i vårt system. Vi måste hjälpa dessa hjältar på traven. Så här arbetar Alecta Fastigheter med frågan.
2023-05-04

Det flexibla kontoret här för att stanna

Många arbetsplatser har förändrats under pandemin och ett mer flexibelt arbetssätt har implementerats. Med färre kollegor på kontoret, innebär det att en flytt är i nära antågande? Och vad innebär “det nya normala” när det kommer till kontoret? Arbetsplatsstrategen Annalena Norhammar lotsar oss rätt i det nya kontorslandskapet.
2023-04-27

Effektiva möten – så lyckas du

Relationer mellan människor har alltid intresserat Jörgen Dyssvold. Oavsett plats och tillfälle iakttar han nyfiket interaktioner. Scener att analysera utspelar sig överallt, hela tiden; på tunnelbanan, stranden eller parkbänken. Nyfikenheten har han nytta av i arbetet på mötes- och kommunikationsbyrån Herr Omar. I sin roll som mötesproducent har han lagt otaliga timmar på att definiera hur samtalen människor emellan skulle kunna bli bättre.

15-minutersstaden – en mur mellan människor eller en plats att höra till?

Stadsplanerare har länge pratat om konceptet 15‑minutersstaden. Det är en vision att arbete och alla väsentliga servicetjänster ska finnas inom en kvarts cykel- eller gångavstånd från hemmet. Kritiska röster har dock höjts om konceptet – man menar att en sådan idé spär på segregationen och gör att man snarare bygger murar mellan människor. Men behöver det egentligen vara så svart eller vitt? 

Kaffets roll på kontoret

Under den senaste tiden har många arbetsgivare försökt hitta lösningar för att få tillbaka sina anställda till kontoret. Situationen efter pandemin ställer nya krav på vad kontoret ska vara och erbjuda. Bättre kaffe kan vara ett sätt att få människor att återgå, det menar två kaffekonnässörer vi pratat med.
2023-03-20

Såklart – ett nytt flexibelt kontorskoncept

Nu lanserar vi på Alecta Fastigheter vårt nya, flexibla kontorskoncept. Konceptet kallar vi för Såklart, då allt står redo att användas dagen för inflytt. Hyresgästen behöver varken ta med möblemang, ägna tid åt att bestämma vilken färg väggarna ska ha eller köpa in nya skrivbord eller bestick – det är redan fixat och klart.
2023-03-09

Återbruk i fokus när IHM behövde fler kvadrat

Att hitta hållbara lösningar inom fastighetsbranschen är lättare sagt än gjort. En renoveringsprocess är ofta mycket omfattande och kräver många delaktiga parter, framför allt en engagerad projektledare. Johan Källholm på IHM Business School är ett exempel på en sådan.

Investeringsmöjligheter i kontorssektorn

I november var det återigen dags för Stora Kontorsdagen, ett årligt evenemang som arrangeras av Fastighetssverige. Alecta Fastigheters vd Lena Boberg fanns på plats för att delta i ett panelsamtal på temat "investeringsmöjligheter i kontorssektorn”. Med sig på scen hade hon Anneli Jansson, vd på Humlegården, samt Erik Gärdén, partner på Nordanö.

Samtal med grön omställning i fokus

Nu har årets upplaga av Business Arena Väst avslutats. Det är ett forum där människor inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn ses och samtalar med varandra, bollar framsteg och utmaningar.

Uppgradera det fysiska mötet

Att vi nu jobbar mer mobilt har många fördelar. Färre resor, effektiviteten ökar och det är för många en frihetskänsla att kunna jobba varifrån man vill. Men med ökad mobilitet blir det fysiska mötet en ännu viktigare resurs. Det måste hända något när vi väl ses!
2022-07-15

Social hållbarhet – så här går du från ord till handling

Allt hänger ihop. Den sociala hållbarheten är otroligt viktig för att vi ska klara av de utmaningar vi står inför, inte minst för att vi ska nå FN:s globala hållbarhetsmål 2030. Människor och verksamheter som mår bra kan bättre bidra till en bättre miljö och ett bättre klimat. En bättre omvärld helt enkelt.

Fyra tips på hur du kommer i gång med ditt utomhuskontor

Nu flyttar vi ut kontoret! Forskning visar att utevistelse ger många positiva effekter som gynnar arbetslivet. Stressnivåerna sjunker. Kreativitet och samarbetsförmåga ökar. Vi blir gladare, friskare och får ny energi.

A till Z i det nya arbetslivet

Från digitala nomader till kontorsvurmare med bordstelefonen i behåll – alla är vi del av ett arbetsliv i snabb förvandling. Här bokstaverar vi oss igenom en ny realitet.

Innovation och stadstveckling i Värtahamnen

Vad finns i gränslandet mellan en by och det urbana livet? Och på vilket sätt kan goda förändringskrafter ta livet i hamnen till en ny nivå? Det här är frågor som vi på Alecta Fastigheter tillsammans med Nordr nu tar oss an i rollen som ankarbyggaktör för området Valparaiso i Värtahamnen.

Jobb, liv och hållbarhet

Arbetslivet är ett område som förändras hela tiden och det vi förhåller oss till idag kommer antagligen se annorlunda ut redan en kort tid efter att denna rapport släppts. Diskussionen kring vad kontoret är och ska vara framgent är högst aktuell.

Hej Göteborg, nu lyfter vi!

Nu börjar en riktigt spännande resa! Från april 2022 tar vi över förvaltningen av våra fastigheter i Göteborg. Det är en region som växer starkt och stora infrastrukturprojekt ritar om stadskartan.

One day office

”Måndag morgon, fortfarande mörkt ute. Tar mig till jobbet tidigt idag för att i lugn och ro förbereda min del av måndagsmötet.” Häng med in i vårt scenario ”One day office” – en berättelse om ett helt nytt sätt att nyttja kontoret.
2022-11-26

Hemmakontor med humor

Bakom de talande bilderna från hemmakontoren finns fotografen Daniel Nilsson. Under hela pandemin har han dokumenterat hur vi på olika sätt har skapat en arbetsplats hemma. Ett arbete som nu blivit fotoboken ”Hemmakontor”.

Framtidens restaurang i Kina

Foodom – världens första robotrestaurang ligger i kinesiska Foshan. Här jobbar 46 robotar och några få människor. Robotarna gör allt ifrån att hälsa gästerna välkomna, ta upp beställningar, tillaga maten och ta betalt. De ”utbildades” av mänskliga kockar som programmerade in information om smaker, mängden ingredienser och tillagningstider för alla rätter som serveras.
2021-11-23

Boktips – Jobba bättre i rätt miljö

Neurodesign är ett tvärvetenskapligt område som kombinerar neurovetenskap och arkitektur. Helt enkelt hur hjärnan reagerar på byggda miljöer och hur vi kan planera och designa för ökat välbefinnande och bättre prestation.
2021-11-23

Hur skapar man platser med stark attraktionskraft

I en exklusiv intervju med Jonas Stenberg, vd och en av grundarna till ESS Group får vi ta dela av deras inspirerande resa. Ess Group har på bara drygt 13 år gått från att förvärva Ystad Saltsjöbad till att idag med 1500 medarbetare driva drygt tio destinationshotell i Sverige, Norge och Danmark, och en omsättning på 1,5 miljarder kronor.

Fem tips till dig som chef nu när kontoren öppnar upp

29 september lättades restriktionerna och rekommendationen om hemarbete försvann. Många pratar om det nya nuläget. Men vad behöver du göra för att hantera det nya nuläget redan från starten av återgången till kontoren? Hur möter du individuella behov och leder ditt team i den här förändringen? Och hur får vi hybridarbete att fungera?
2021-09-29