Vi på hörnet
På 60-talet byggdes fastigheterna Stamparna i korsningen Folkungagatan och Stampgatan. En tid som bland mycket beskrivs som startskottet för att miljörörelsen såväl som forskare och beslutsfattare satte mer fokus på miljöförstörelse och konsekvenserna för planeten. 1972 arrangerades FN:s första miljökonferens i Sverige.
När vi på Alecta Fastigheter runt 60 år senare stod inför det faktum att fastigheterna behövde en rejäl upprustning tog vi med oss miljöaspekten in i projektet. För i 60-talsfastigheterna som nu fått namnet Vi på hörnet tog vi det aktiva valet att satsa på återbruk istället för att riva och bygga nytt. Det har resulterat i en betydligt lägre klimatpåverkan än om vi skulle köpt in allt material och installationer nytt. Men gammalt betyder inte sämre. I Vi på hörnet skapar vi nämligen ett störtskönt kontor i toppkvalitet.
Den som ställer sig i hörnet Folkungagatan och Stampgatan ser idag resultatet, ett så hållbart hus som möjligt, som man kan ha sin arbetsplats i.
Återbrukslabbet – en plats får återbruksinnovation
Att riva och bygga nytt hade varit det självklara valet för många men vi valde en annan väg. Tidigt i projektet satte vi målet om att återbruka så mycket som möjligt och tillsammans med vår byggentreprenad RO-Gruppen och arkitektbyrån Semrén och Månsson.
Först och främst bevarade vi fastigheternas befintliga beståndsdelar, därefter fokuserade vi på återbruk och slutligen gjorde vi nödvändiga tillägg för att hålla samtidens bästa standard. Vi kallar det BÅT-modellen, som står för Bevarande, Återbruk och Tillägg. Genom att ha hållbar fastighetsutveckling i fokus kommer Vi på hörnet få BREEAM-klassningen Excellent.
Trapp från annan del av huset har återanvänts
Spillkakel pryder väggarna
Klädställning gjord av vattenledningar
En yta i fastigheten blev Återbrukslabbet, platsen där hantverkarna tillsammans med arkitekter fick möjlighet att testa om befintliga material kunde användas på nytt i huset och hitta lösningar för återbruk Genom att pröva oss fram kunde vi besluta att exempelvis fasad, innerdörrar, pentryn, fönster och fläktaggregat kunde återbrukas i fastigheten.
Genom att bevara och återbruka material har vi en prognostiserad siffra om runt 30 kg Co2e/kvm, vilket är minst en halvering mot om allt material istället skulle köpts in nytt.
Flexiwork Kollektivet-coworking med återbrukad inredning
I Vi på Hörnet finns en yta för Flexiwork, Alecta Fastigheters coworkingsatsning. I skapandet av Flexiwork har vi höjt återbruksambitionerna ytterligare, genom att också satsa på en helt återbrukad inredning. Här möts medlemmarna av designklassiker som myranstolar från Arne Jacobsson och soffan Playboy från Dux, alla inköpta secondhand. I köket finns en porslinssamling i härlig 60- 70 talsstil, framtagen tillsammans med Erikshjälpen och Göteborgs Stadsmission.
Vi lyckades inte uppnå en helt återbrukad inredning utan fick nöja oss med nästan 100 procent. Det visade sig utmanande att hitta secondhand kontorsstolar som både skulle vara i enlighet med Flexiworks inredningskoncept och klara dagens krav på ergonomi.
Fastighetens övergripande arbete med att bevara och återbruk gör sig också påmind på flera olika sätt i Flexiwork Kollektivet inredning. Här syns locken till trappornas sopnedkast på återvinningsstationerna inne i Flexiwork och kopparn från tidigare vattenledare i fastigheten har blivit klädställningar.
Porslin från Erikshjälpen
Lock från gamla sopnedkast i trapphusen
Design och musikstil
Det är inte bara 60-talets ökade miljömedvetande som varit med i fastighetsutvecklingen utan här har även 60- och 70-talets designstil fått ta för sig.
I Vi på hörnet tar vi fasta på de sköna 70-talet och i kontoren valde vi att införa två färdiga inredningskoncept, inspirerade från två tidstypiska giganter: Frank Sinatra och ”Abba-Frida”. Frank är coolt och elegant, lugnt, mättat och mustigt medan Frida är Flower power, pop, färgsprakande, glammigt och kreativt.
Frida är Flower power, pop, färgsprakande, glammigt och kreativt
Konceptet Frank är coolt och elegant, lugnt, mättat och mustigt
Den kollektiva idén
På 70-talet var den kollektiva idén en viktig del i folkets vardag. Därför var det självklart för oss att etablera en Flexiwork, dvs vår coworkingsatsning i Vi på Hörnet för att göra det möjligt för människor och verksamheter att mötas i en miljö som uppmuntrar till den kollektiva gemenskapen. Lika självklart var det att döpa det till Flexiwork Kollektivet.
Välkommen att återuppleva 70-talet med oss
Är du nyfiken på att uppleva Vi på hörnet på plats? Välkommen att kontakta vår uthyrare för en visning.