Vårt hållbarhetsansvar
Att skapa samhällsnytta långsiktigt är att ta ansvar för framtida generationer. Som förvaltare av pensionskapital kan vi prata om 100-årsperspektivet och livscykelperspektivet på riktigt. De barn som föds idag ska ha en pension att leva av och en jord att leva på. Vi vill vara bolaget som omsätter ansvar i praktiken och skapar skillnad på riktigt. Det är hållbarhet för oss.
Vi har inte alla svaren själva och är inte bäst i klassen ännu men vi har höga krav på oss själva, är målmedvetna och har viljan att ständigt förbättra. Vi är övertygade om att samverkan, dialog, innovation och mod är vägen framåt. Kanske kan vi bli bättre och hitta del av lösningarna eller svaren tillsammans?

Våra fokusområden
Till grund för vår hållbarhetsstrategi har vi efter intressentdialoger och väsentlighetsanalys identifierat sex väsentliga områden att arbeta med inom hållbarhet. Dessa fokusområden genomsyrar hela vår verksamhet och är avgörande för vår affär.
Tydliga klimatmål för 2030
Våra koldioxidutsläpp ska minska ordentligt till 2030, jämfört med basåret 2021, och vi har tre olika konkreta mål som ska vara vägledande för oss.
- Utsläpp i Scope 1 och 2 ska minska med 65 %
- Utsläpp i Scope 3 ska minska med 50 % i förvaltning per förvaltad yta, samt minska med 50 % i nyproduktion och större ROT per producerad yta
- Fastighetsenergi ska minska med 30 %


Stora kliv tack vare konkreta delmål
Vi har som nämnts tydliga klimatmål för 2030, men långsiktiga mål kan ibland kännas svåruppnåeliga och överväldigande. Därför har vi valt att bryta ner dem i mätbara delmål. Vi har infört konkreta gränsvärden för klimatpåverkan i våra projekt – från nyproduktion till lokalanpassning.
- Nyproduktion: max 250 kg CO₂e per BTA
- Ombyggnation/ROT: max 120 kg CO₂e per BTA
- Lokalanpassning: max 25 kg CO₂e per BTA
Att riva eller att renovera?
Ett lysande exempel på hur vi arbetat med att minska vår klimatpåverkan är 60- och 70-talsfastigheten Vi på hörnet som hade en stor underhållsskuld när vi förvärvade den. Trots att den enkla vägen hade varit att riva och bygga nytt, var det aldrig ett alternativ för oss. Istället valde vi att satsa på att återbruka och bevara så mycket som möjligt.
Resultatet? Projektet landade på endast 31 kg CO₂e per kvm – att jämföra med ca 250 kg CO₂e per kvm för nybyggnation. Dessutom blev kostnaden per kvm lägre och den uthyrningsbara ytan större än vid nyproduktion.
Jakten på energitjuvar
I början av 2024 drog vi igång Energikampen – ett internt initiativ där våra medarbetare i förvaltningen fick i uppdrag att hitta och åtgärda energitjuvar i fastigheterna. Under 2024 genomfördes 130 energiåtgärder, och fler är på gång.
En satsning av flera är solcellspanelerna som installerades på fastigheten Lustgårdens tak under 2024. Anläggningen består av 1 084 stycken Cradle to Cradle-certifierade solcellspaneler och är därmed är en av Stockholms största solcellsanläggningar på kontorshus.
Tack vare energikampen som bland annat mynnat ut i satsningar på förnybar energi, har vi ökat andelen solenergi från egna anläggningar med 31% jämfört med 2023.

Viktiga nyckeltal 2024
- Minskning av CO2e i scope 1 och 2: -17 % (jämfört med 2021)
- Minskning CO2e i scope 3: -11,5 % (jämfört med 2022*)
- 3,81 kg avfall per BTA (jämfört med 4,8 kg 2023)
- -5 % energianvändning (jämfört med föregående år)
- 100 % av inköpt el till våra fastigheter är miljömärkt
- +31 % solenergi från egna anläggningar (jämfört med föregående år)
- 95 % av uthyrningsbar yta är certifierad (jämfört med 88 % 2023)
- 100 % av fastighetsbeståndet är analyserat utifrån klimatrisker
*avser vår förvaltningsverksamhet

Människors välbefinnande – grunden till vår affär
Vad händer när vi slutar se människors välbefinnande som en mjuk fråga – och börjar betrakta det som en strategisk investering? Vi var övertygade om att hur platser- och städer planeras och utformas är en del av lösningen på de folkhälsoutmaningar som finns med ökad psykisk ohälsa och minskad fysisk aktivitet i befolkningen.
Därför bestämde vi oss för att tillsammans med Nordr och forskningsinstitutet RISE bygga vetenskaplig kunskap om hur den fysiska miljön påverkar oss människor genom rapporten Den magiska formeln för lycka i staden.
Hållbarhet skapar vi bäst tillsammans
Under 2024 tog vi stora kliv framåt. Vi har etablerat strukturer för att mäta och följa upp hållbarhetsinsatser, och är redo för kommande CSRD-rapportering. Våra medarbetare inom projekt har fått stöd att göra klimatberäkningar, och vårt uppdaterade hållbarhetsprogram vägleder det dagliga arbetet.
Samtidigt är vi ödmjuka inför utmaningarna. Klimatet, ungas psykiska hälsa och den biologisk mångfalden kräver att vi gör mer – och gör det tillsammans.

Vi tror att vi skapar mest värde för människor, vår miljö och vår framtid genom gemensamma insatser. Hör gärna av dig om du är intresserad av ett samarbete. Eller är du mer nyfiken på vad vi menar när vi pratar om hållbarhet? I vår hållbarhetsrapport finns det mer att läsa.