Staden och människan

Fyra tips på hur du kommer i gång med ditt utomhuskontor

Nu flyttar vi ut kontoret! Forskning visar att utevistelse ger många positiva effekter som gynnar arbetslivet. Stressnivåerna sjunker. Kreativitet och samarbetsförmåga ökar. Vi blir gladare, friskare och får ny energi.

Att jobba ute är en av alla möjligheter som ges med det hybrida arbetslivet. Men för det flesta är att gå till kontoret lika med att vara inomhus. Hur kan man bryta denna vana? Florence Cardell, vår affärsutvecklare har varit på H22 Cityexpo i Helsingborg och deltagit på ”Outdoor office day”, här delar hon med sig av sina fyra bästa tips och spaningar:

1. Utomhus – det nya självklara

Tänk in det gröna som en del av kontorsarbetsplatsen redan på planeringsstadiet. Det handlar både om att ta in naturen på kontoret, skapa terrasser och takparker, men även att öppna upp för mer tid utomhus. Det finns ett ökat intresse bland företag att erbjuda naturnära miljöer och utomhuskontor för sina medarbetare.

Planerar du ny arbetsmiljö eller ett helt nytt kontor? Just nu pågår en del studier kring hur utomhuskontor kan fungera rent praktiskt. Vill du testa ett redan nu erbjuder Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg korta provpass under sommaren.

Tänk in det gröna som en del av kontors­arbetsplatsen redan på planerings­stadiet.
Florence Cardell, Affärsutvecklare på Alecta Fastigheter

2. Ta kommando över autopiloten

Det är vanans makt att våra arbetsdagar fylls av stillasittande kontorsarbete inomhus. När vi kommer till kontoret går vi på autopilot direkt till skrivbord eller ett mötesrum där vi ofta blir sittande. Genom ett aktivt ledarskap kan medarbetare få hjälp att bryta mönster och ta kommando över sina autopiloter samt etablera nya vanor som främjas i en utomhusmiljö. Att uppmuntra till arbetstid utomhus gör sig inte av sig själv, utan behöver aktivt facilliteras och införas som en del av arbetsplatsstrategin.

Några enkla initiativ du kan ta för att komma i gång är:

  • Undersök hur du kan skapa förutsättningar för arbetsmöten ute
  • Ta förmiddagskaffet tillsammans utomhus
  • Skapa bokningsbara utemiljöer för möten.

3. Få effektivare fokustid

Visste du att vi i genomsnitt kollar vår mejl över sjuttio gånger per arbetsdag och byter uppgift var tionde minut. Störningsfri tid är en bristvara. När du behöver fokusera, läsa eller ha egen planeringstid – gör det utomhus och bli mindre stressad. 5 minuter i naturen räcker för att gå ned i varv.

4. Välj walk and talk

En aktivitet som är enkel att flytta ut är möten mellan två personer. ”Walk and talk-möten” stimulerar kreativiteten och möjliggör för oss att komma vidare samt hitta lösningar på gemensamma problem eller utmaningar. Ta en promenad och se vilka utmaningar ni finner lösningar på, använd mobilens inspelningsfunktion när ni kommer på bra saker längs vägen. Välj en väg som är så fri från trafik som möjligt och ta er tid och var ute den tid ni normalt sett hade förlagt sittandes i möte.