Staden och människan

One day office

2022-11-26

”Måndag morgon, fortfarande mörkt ute. Tar mig till jobbet tidigt idag för att i lugn och ro förbereda min del av måndagsmötet.” Häng med in i vårt scenario ”One day office” – en berättelse om ett helt nytt sätt att nyttja kontoret.

När jag rundar hörnet ser jag hur fasaden lyser i vår gula färg. Det är alltid lite spännande att se om det är rätt set-up för vårt företag, men till och med mattan vid entrén ligger där den ska och i vårt show-room står en vas med fräscha blommor. Eftersom vi delar kontor med ett annat företag ändras hela skyltningen med färger, bilder och logga beroende på vems dag det är. 

Jag säger hej till receptionen. De är på plats tidigt och har redan uppdaterat vår jobbapp så att vi kan se vilka möten som är planerade och var vi ska vara. Det är skönt att dom har koll på logistiken, så slipper vi den detaljen. Bakom receptionen finns alla låsbara klädskåp, jag hänger av mig jackan och byter till inneskor.

Det doftar nybakt från caféet. Jag unnar mig en kanelbulle, tar med en kaffe och sätter mig borta vid konferenszonen som har flera mötesrum och en scen. Här är det fortfarande lite nedsläckt och lugnt. Vi startar alltid veckan med ett gemensamt townhall. Då är det genomgång på vad som händer måndag-onsdag som är våra tre kontorsdagar.

Kollegorna börjar droppa in. Det har blivit en bra vana att starta veckan här vid scenen, med avspänt häng, fika och vår egen spellista i högtalarna. Alla är på plats, vi kör ett effektivt måndagsmöte med avstämningar och planering av veckan. Från början var det ovant att allt på kontoret är koncentrerat till måndag-onsdag, men nu känns det bra. Det finns en tydlighet i det som skapar rytm och energi till jobbet.

Dagen fortsätter på våra övre plan. Här finns skrivbord, mötesrum och några mindre lounger som vi bokar beroende på hur jobbdagen ser ut. Vi har inga fasta platser men det finns gott om skrivbord och många olika typer av rum att sitta i. I appen kan alla se var team, kollegor och andra sitter. Idag väljer jag en lugnare plats för att jag har lite skrivjobb på dagordningen.
Mitt möte med externa besökare tar jag i vår co-working i bottenvåningen. Där är det alltid liv och rörelse eftersom några medarbetare från företaget vi delar med brukar sitta här och jobba. Jag vinkar till deras utvecklingsteam som sitter i ett av mötesrummen, antagligen är dom inne i en intensiv fas och behövde träffas.
På vägen tillbaka upp på övre plan går jag förbi ett danskt TV-team som gör en intervju med vår VD. Det är många som är intresserade av hur det funkar att dela kontor med ett annat företag, så vi börjar bli vana vid media.

Tisdag löper på som planerat. Vi har ett pågående projekt som mitt team jobbar med, vi kallar ofta in resten av styrkan för att få snabb feed-back. Alltid värdefullt att kunna fånga tankar och få direkta inspel. Tisdag lunch har vi en stående ”Lunch&Learn” i det största mötesrummet, idag handlar det om AI och 5G.
Direkt efter jobbet körs ett pass i yogasalen. Den är flitigt använd av både oss och vårt grannföretag och hit kan du komma och träna även de dagar du inte är schemalagd på kontoret.

Onsdag är vår kreativa dag på kontoret. Vi har ett två timmars ”Business Hack” som varje team turas om att leda. Det är extra spännande att komma till kontoret för att skapa ihop. Våra business hacks handlar om en utmaning eller möjlighet som vi har och när alla kompetenser är samlade kan vi snabbt komma framåt med lösningar och planer. Det händer också att vi skapar en prototyp som vi testar direkt.

Vi kör en spontan after work på onsdagskvällen. I kvarteret finns ett mysigt tapasställe dit vi brukar gå. På vägen hem hämtar jag datorväskan som blev kvar i mitt skåp. Då möter jag gänget som ställer om skyltning och inredning för våra grannars räkning - alltså det företag som vi delar kontoret med. Dom möblerar på lite annat sätt, har andra inredningsdetaljer och deras gröna matta ligger redo för utrullning. På den stora skärmen bakom receptionen har våra bilder bytts ut mot deras. 

Äntligen torsdag. Efter tre intensiva och sociala dagar på kontoret är det skönt att jobba hemma. Vi har helt mötesfritt på torsdagar så att alla får en helt obruten dag för koncentrerat arbete. Jag tar en långpromenad på lunchen och låter tankarna flyga fritt. Gör några ärenden på eftermiddagen. Sen sitter jag en stund på kvällen i stället. 

Fredag och det händer en oväntad sak. Allt går inte att planera och även fast det är fredag och hemmajobb behöver jag åka in på kontoret för ett snabbt möte. Där är det fullt av liv och feststämning i luften. Grannföretaget har ett projektavslut så det är många på plats i konferenszonen. Jag hejar på de flesta, dom känns på nåt sätt som mina kollegor. Jag känner mig inte obekväm, för även om det inte är våra dagar på kontoret är vårt show-room i bottenplan alltid tillgängligt. Jag tar mötet där och vi får ändå en känsla av att vara på vårt kontor. Efter det tar jag ett snabbt teams-möte med några kollegor som sitter hemma och jobbar idag. För den här typen av snabba möten finns många telefonbåsen i coworking-delen, det är så smidigt.

Nu är det snart helg. Jag sitter kvar i coworking-delen, summerar veckan och gör klart det sista för idag. Utvecklingsteamet från grannföretaget stannar till och föreslår att vi ska hitta en tid för att ses. Bra idé! Dom verkar ha mycket på gång och jag tror att vi kan ha nytta av varandra. En av många fördelar med One day office är att träffa helt nya människor med andra kompetenser – man vet aldrig vart det kan leda. 

Vill du ta del av fler insikter?

Ladda ned vårt senaste magasin här

Relaterade inlägg