Staden och människan

Välkommen till Välmågan

2023-12-08

Idag välkomnar vi dig till fastigheten Välmågan. Den miljöcertifierade fastigheten på Kungsholmen, där det sedan en tid tillbaka börjat bubbla av liv och rörelse.

Mångsysslaren Albert Lindhagen, som levde och verkade under 1800-talet, var en av förgrundsgestalterna i arbetet med att förvandla lilla Stockholm till en storstad. Hans vision var bland annat att huvudstaden skulle byggas som Paris, med boulevarder och slingrande alléer. I Lindhagenplanen beskrev han och kollegorna dessa idéer. Även om planen aldrig genomfördes i sin helhet, finns idag tydliga spår av deras arbete.

På Kungsholmen finns Lindhagensgatan, döpt efter Albert och hans plan för staden. Här ligger fastigheten Välmågan, som stod färdig 2014. En miljömässigt modern kåk med stora ytor och luftig atmosfär. Här susar bilarna förbi, men tittar man ut på Lindhagensgatan vajar trädkronorna stolt i vinden, något Albert säkerligen hade gillat

Välmågan är idag en fastighet med moderna lokaler i ett område som växer för varje dag. Här har det upprättats mängder av nya bostäder och kontor under de senaste åren. Många människor är i rörelse, i ett område som bubblar.

Välmågan i vintrig version. Fotot korrigerat med Adobe Firefly.

Markus Hultquist, kund- och fastighetschef på Alecta Fastigheter, vad är det som gör att området blivit så populärt under de senaste åren?
– Det har hänt mycket i området under de senaste åren. Många byggprojekt har varit, och är, igång. Idag finns här både kontor, bostäder och handel. Jag tycker att det är ett fint exempel på hur en blandad bebyggelse skapar liv under större delar av dagen. En miljö som våra hyresgäster i Välmågan är en del av och bidrar till.
   Området i sig har superbra kommunikationer med tunnelbana och bussar. Dessutom ligger E4:an precis utanför dörren. Man får inte glömma bort de härliga promenadstråken vid vattnet i Hornsbergs strand, som bidrar till att skapa en härlig atmosfär. 

Fastigheten har belönats med Platinum av det internationella klassificeringssystemet LEED. Vad innebär utmärkelsen?
– Det innebär att fastigheten håller toppklass i en internationell jämförelse avseende hållbarhet. Fastigheten är även klassificerad med BREEAM som är ett annat miljöledningssystem. En aspekt varför den får så bra omdömen gällande hållbarhet är att den har väldigt låg energiförbrukning, lägst av alla våra fastigheter inom Alecta Fastigheter.

Läs mer om Välmågan här. 

Relaterade inlägg